Do konca apríla majú štyria členovia eurozóny splatiť 400 miliárd eur

12.01.2012 Celý región

Frankfurt nad Mohanom/New York 12. januára (TASR) – Španielsko a Taliansko, dva krízové štáty eurozóny, si chcú v nasledujúcich dňoch zabezpečiť na finančných trhoch novú hotovosť. Súčasne musia v tomto roku splatiť viacmiliardové úvery. Nasledujúce týždne by mali jasnejšie naznačiť smerovania európskej dlhovej krízy.

Ešte významnejší bude fakt, že Taliansko, Španielsko, Belgicko a Francúzsko musia do konca apríla splatiť veriteľom 400 miliárd eur a úroky. Vzhľadom na obrovskú sumu splatných úverov existuje nebezpečenstvo, že vlády nenájdu dosť záujemcov o nové dlhopisy, čo by mohlo dlhovú krízu v eurozóne ďalej prehĺbiť.

Správy o vývoji situácie v krízových krajinách eurozóny a v krajinách, ktoré sa do nej dostávajú (Maďarsko), zosilnili nedôveru investorov voči nim. Katalánska vláda odmietla zámer španielskeho kabinetu centralizovať kontrolu rozpočtov regiónov. A ešte predtým Madrid ohlásil, že schodok štátneho rozpočtu bol vlani vyšší ako 8 %, hoci pôvodne nemal prekročiť 6 %.

Kurz dolára a eura ovplyvňuje aj rozdielny vývoj americkej a európskej ekonomiky. Americké hospodárstvo naberá na sile, čo sa prejavilo v decembri, keď sa v ňom vytvorilo 200.000 pracovných miest. Dolár posilňuje, euro sa dostalo v piatok (6. 1.) voči nemu na kurz 1 EUR/1,2689 USD. Bola to najnižšia hodnota spoločnej meny voči doláru od septembra 2010. V prvom týždni tohto roka sa zhoršil kurzu eura voči doláru o 2 %. Analytici tvrdia, že k vzostupu dolára prispeli najmä správy o vývoji amerického trhu práce.

Koncom januára sa uskutoční ďalší summit EÚ. Stretnutie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho (9. 1.) bolo prípravou naň. Politici sa venovali spoločnému postupu tandemu, ktorý sa rozhodol pre usmerňovanie rokovaní a navrhovanie cieľov, ku ktorým má smerovať európska dvadsaťsedmička alebo len eurozóna.

Analytici sa obávajú, že obdobie do summitu bude nepokojné. „Investori musia aj naďalej rátať s rýchlou zmenou kurzu; v tomto prípade by nemala poľavovať ich ostražitosť. To konštatovali experti Landesbank Berlin (LBB) v týždennej situačnej správe. V období do summitu sa podľa LBB ukrýva viac rizík než šancí.

Experti tvrdia, že sa Európa na amerických trhoch dostane v tomto roku do sekundárnej pozície. „Americké trhy teraz po dlhom čase presúvajú ťažisko svojej pozornosti z Európy. Wall Street sa sústredí na domáce vnútropolitické udalosti,\" uviedol Stephen Stanley, hlavný ekonóm spoločnosti s úvermi Pierpont Securities.

Do konca januára ho budú predovšetkým zaujímať správy o hospodárení veľkých amerických koncernov a megabánk. Alcoa, tretí najväčší hlinikársky koncern na svete, ktorý ako prvý v Spojených štátoch tradične uverejňuje štvrťročné bilancie, v pondelok (9. 1.) informoval, že v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenal stratu vo výrobe 193 miliónov USD (141,75 milióna eur), kým v rovnakom období 2010 bola jeho bilancia v pluse 172 miliónov USD. K štvrťročnej kladnej bilancii mu nepomohol ani rast výnosov o 6 % na 5,7 miliardy USD. Ceny hliníka totiž vlani klesli o 18 %, z toho v poslednom štvrťroku o 6 %. Tempo konjunktúry všeobecné klesá, dokonca aj v Číne. Globálna ekonomika nemá novú ťažnú lokomotívu. Koncern sa rozhodol znížiť výrobu kovu o 12 %, čím chce obmedziť jeho ponuku na trhu a dosiahnuť rast ceny.

Ďalší signál pre investor vyšle v piatok (13. 1.) americká veľkobanka JP Morgan Chase, ktorá uverejní správu o hospodárení v poslednom štvrťroku 2011. Investorov by nemusela nepríjemne prekvapiť, lebo na rozdiel od európskych peňažných ústavov americké banky nevzbudzujú pozornosť a obavy.

Informovali o tom nemecký denník Financial Times Deutschland, agentúry DPA a AP.

(1 EUR = 1,2718 USD)
 

Vyberte región